Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η βόμβα εξερράγη . Τώρα;

Εδώ και αρκετά χρόνια πριν θέταμε προ των ευθυνών τους ,τους άρχοντες του τόπου και σχετικά με τους τόνους ελαστικών, τα οποία είχαν αφεθεί στην τύχη τους τα τελευταία χρόνια , δίπλα ακριβώς από τον ΧΥΤΑ της πρωτεύουσας του νησιού μας.
Με εκτενή ρεπορτάζ μας ,είχαμε αναδείξει την έκταση του προβλήματος σε όλη την περιοχή.

Η ανεξέλεγκτη απόρριψη ελαστικών  μας είχε απασχολήσει για μήνες και το ρεπορτάζ μας επικεντρώθηκε και σε ανθρώπους που ασχολούνται με την πώληση ελαστικών αυτοκινήτων και οι οποίοι έθεσαν υπόψη μας την νομοθεσία, η οποία προβλέπει ρητά και κατηγορηματικά, ότι τα ελαστικά των οχημάτων επιβάλλεται να παραδίδονται μόνο σε εταιρίες ανακύκλωσης καθώς , η παράνομη συγκέντρωση τους σε οικόπεδα, αλλά και η απόρριψη τους στον βυθό των ελληνικών θαλασσών αποτελούν μια τοξική βραδυφλεγή βόμβα για τη δημόσια υγεία.

Υποστηρίζαμε τότε και σύμφωνα με καθηγητή Πανεπιστημίου, ότι, σε περίπτωση πυρκαγιάς η έκλυση των βλαβερών ουσιών των ελαστικών είναι επιζήμια, τόσο για το περιβάλλον όσο και τη δημόσια υγεία.

Κατά την ανεξέλεγκτη καύση των ελαστικών σε ατμοσφαιρικές συνθήκες παράγονται μεγάλες ποσότητες κάπνας, καθώς και βλαβερών για την ανθρώπινη υγεία αερίων ρύπων. Για αυτόν τον λόγο κρίνεται αναγκαία η ορθολογική διαχείριση αυτών των αποβλήτων,  μας είχε πει ο καθηγητής, τον οποίο είχαμε φιλοξενήσει και στο ραδιόφωνο και στην εφημερίδα Σαμιακόν Βήμα.

Σύμφωνα με τον επιστήμονα όταν έχουμε καύση πλαστικών και ελαστικών είναι δεδομένο ότι τα αιωρούμενα σωματίδια ξεπερνούν τα όρια συναγερμού. Οι εκπομπές καρκινογόνων ουσιών, όπως οι πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες και οι διοξίνες, είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο.

Οι διοξίνες που παράγονται κατά την καύση, εναποτίθενται σε έδαφος, βλάστηση και νερά, προσλαμβάνονται από άλλα ζώα και οργανισμούς και βιοσυσσωρεύονται σ’ αυτά. Σε τελικό στάδιο, ο άνθρωπος αναπνέει, καταναλώνει νερό, χορταρικά και κρέας προερχόμενα από προσβεβλημένα ζώα και έτσι προσβάλλεται και ο ίδιος από τις διοξίνες αυτές,  οι οποίες παραμένουν στον οργανισμό του με σοβαρές συνέπειες .

Και να μην ξεχνούμε ότι πέρα από τον κίνδυνο στη δημόσια υγεία, οι φωτιές αυτές θέτουν σε κίνδυνο τα δάση, ιδιωτική περιουσία και άλλες καλλιέργειες.

Για όλους τους πιο πάνω λόγους, το κάψιμο σκουπιδιών, ελαστικών αυτοκινήτων και άλλων υλικών απαγορεύεται από τη νομοθεσία, η οποία όμως δεν εφαρμόστηκε στο νησί μας .Σε επικοινωνία μας τότε με τον κάτοχο του οικοπέδου, μας είχε πληροφορήσει ότι αδυνατούσε να μεταφέρει τους τόνους των ελαστικών που βρίσκονταν μέσα στο οικόπεδό του και έτσι κατευθύνθηκε σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες,  προκειμένου να καταστεί εφικτή η απομάκρυνση τους από το κτήμα του.

Κι αναρωτιόμαστε σήμερα αν τις ανυπολόγιστες ζημιές στο περιβάλλον θα κληθούν να αποκωδικοποιήσουν τις επόμενες μέρες επιστήμονες για να εκτιμήσουν την έκταση της ζημιάς από διοξίνες που έχει προκαλέσει η φωτιά δίπλα στον ΧΥΤΑ Σάμου. Καταβάλλονταν φιλότιμες προσπάθειες είναι αλήθεια επί ημερών του αείμνηστου Στράτου Καβαδάκη, ο οποίος ήταν και ο επικεφαλής του συνδέσμου ΟΤΑ, οι οποίες όμως δεν απέφεραν ουσιαστικά αποτελέσματα. Ο κ. Βασίλης Βαλακαμλής ο νέος επικεφαλής του ΧΥΤΑ μας είχε αναφέρει πριν από λίγο διάστημα, ότι αν και δεν έχουν αρμοδιότητα επι του θέματος , βρίσκονταν σε επαφή με εταιρία ανακύκλωσης, η οποία θα φρόντιζε για την μεταφορά τους . Έκτοτε οι προσπάθειες έμειναν απλά προσπάθειες.

Σήμερα υπάρχει έντονος προβληματισμός για την τοξική τέφρα και οι αρμόδιοι θα πρέπει άμεσα μέσα στους επόμενους μήνες να προχωρούν σε εργαστηριακό έλεγχο δειγμάτων νερού, γιατί κινδυνεύει ο υδροφόρος ορίζοντας . Προς αποτροπή των δυσμενών αυτών επιπτώσεων στην υγεία, απαιτείται άμεση και υπεύθυνη ενημέρωση των κατοίκων, εξειδικευμένη μελέτη και σαφές σχέδιο δράσης. Υπάρχει σαφές σχέδιο δράσης, επικοινωνία και ενημέρωση των κατοίκων και μελέτη αποτελεσματικού μετριασμού των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία;

Υπάρχουν κάποια προληπτικά και προστατευτικά μέτρα, που θα λάβουν οι αρμόδιοι ώστε να προστατευθούν οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών και να μην επιδεινωθεί η κατάσταση; Γιατί μέχρι χτες εμείς φωνάζαμε,  διαμαρτυρόμασταν κι άλλοι κώφευαν στα αιτήματα μας. Σήμερα όμως είμαστε υποχρεωμένοι να απολαύσουμε όλοι μαζί τα αποτελέσματα της αδιαφορίας τους.








Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Εγκληματική οργάνωση δρούσε στην Σάμο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Διακριβώθηκε πλήρως η δράση οργανωμένου εγκληματικού δικτύου που δραστηριοποιείτο συστηματικά στη διευκόλυνση παράνομης εισόδου αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια

Ληστεία στο Καρλόβασι

Πέντε αλλοδαποί παράνομοι μετανάστες επιτέθηκαν αργά το απόγευμα σε λουόμενο Καρλοβασίτη στην Παραλία του Μπήτς Φρόντ στο Καρλόβασι.

Συναγερμός στο νοσοκομείο μας

Ασθένειες που είχαν εξαφανιστεί, και που θεωρούνταν «ανάμνηση» επανεμφανίζονται, λόγω της απουσίας υγειονομικού ελέγχου των χιλιάδων λαθρομεταναστών που κατακλύζουν καθημερινά την χώρα μας,  αλλά και τα νησιά μας .

Όλα καλά για τον τραυματία του χτεσινού ατυχήματος

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε λίγο μετά τις 11χτες βράδυ  επι της παραλιακής λεωφόρου του Καρλοβάσου , στο οποίο τραυματίστηκε οδηγός δίτροχου οχήματος.

Μήνυση κατατέθηκε στον Αντιδήμαρχο Καρλοβάσου

Σε τακτική συνεδρίαση κλήθηκαν απόψε οι σύμβουλοι της Δημοτικής κοινότητας Καρλοβάσου, για συζήτηση και λήψη αποφάσεων σε 11 θέματα στην ημερήσια διάταξη. 

Ένα στολίδι στο Καρλόβασι

Έτοιμη ήταν αργά το απόγευμα η πισίνα του κολυμβητήριου Καρλοβάσου, το οποίο αναμένεται σύντομα να παραδοθεί στους αθλητές της Δυτικής πλευράς του νησιού μας και αφού φυσικά τοποθετηθούν και τα υπόλοιπα συστήματα που προβλέπει η νομοθεσία.

Ξεκίνησαν οι αντιδράσεις για την μεταφορά των μεταναστών(ΚΥΤ) στους Μυτιληνιούς

Καθώς καθημερινά συνεχίζονται οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στα νησιά μας , η προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών στο hotspot (ΚΥΤ) της Σάμου, αντί να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα φέρνει ακριβώς τα αντίθετα

Ολοκληρωτική καταστροφή σε οικία συμπολίτη μας

Αναστάτωση προκλήθηκε πριν λίγες μέρες στην περιοχή Κοτρώνι Καρλοβάσου, όταν έσπασε κεντρικός αγωγός ύδρευσης, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει αλλαχτεί.  Ο αγωγός έσπασε και τα νερά εισήλθαν σε οικία συμπολίτη μας, ο οποίος υπέστη ολοκληρωτική καταστροφή στον οικιακό του εξοπλισμό.  Σύμφωνα με πληροφορίες ,από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου δεν δίνονταν η εντολή να αποκατασταθεί το πρόβλημα και ασκήθηκαν πιέσεις από τους αντιδημάρχους για την διευθέτηση του θέματος. Η διαρροή αποκαταστάθηκε από το συνεργείο του υδραυλικού κ. Μανόλη Τσακανιά, ο οποίος επι ένα διήμερο βρίσκονταν στην περιοχή προσπαθώντας να παρέμβει σε ένα πεπαλαιωμένο δίκτυο, το οποίο έπρεπε να έχει αντικατασταθεί εδώ και χρόνια, καθώς συν τα άλλα του προβλήματα, οι κάτοικοι της περιοχής πίνουν νερό από σωλήνες αμιάντου.  Από την βλάβη έτρεξε μεγάλη ποσότητα νερού με αποτέλεσμα ο συμπολίτης μας να έχει υποστεί μεγάλη ζημιά σε όλο τον οικιακό του εξοπλισμό. «Εγώ που μπορώ

Στην ΔΕΗ της Σάμου ακούει κανείς;

Την ώρα που δεκάδες περιοχές της χώρας αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις διακοπές ρεύματος και τη χαμηλή τάση, κάποιοι συμπολίτες μας αδίκως προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην πρωτεύουσα του νησιού μας, καθώς κανείς δεν σηκώνει τα τηλέφωνα.

Μισή ώρα κείτονταν αιμόφυρτος συμπολίτης μας μέσα στο δρόμο

Πάνω από 25 λεπτά κείτονταν αιμόφυρτος συμπολίτης μας στον κόμβο της ΔΕΔΗΕ στο Καρλόβασι, ο οποίος έπεσε από το δίτροχο όχημα του , πιθανόν από κάποια αδιαθεσία.