Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ξεκίνησαν οι αντιδράσεις για την μεταφορά των μεταναστών(ΚΥΤ) στους Μυτιληνιούς

Καθώς καθημερινά συνεχίζονται οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στα νησιά μας , η προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών στο hotspot (ΚΥΤ) της Σάμου, αντί να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα φέρνει ακριβώς τα αντίθετα
. Ήδη με ανάρτηση του ο συνάδελφος δημοσιογράφος κ. Ιωάννης Νέγρης στο aegaio.blogspot, κάνει γνωστό μέσω εγγράφου την πρόθεση της κυβέρνησης να ζητήσει το κλείσιμο του ΚΥΤ στο Βαθύ και την μεταφορά του σε στρατόπεδο των Μυτιληνιών.

Πάντως, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρης Βίτσας είχε δηλώσει σαφώς ότι είναι αναγκαίο να αποσυμπιεστούν οι δομές φιλοξενίας και υπόσχονταν αποσυμφόρηση μέχρι τον Σεπτέμβρη και όπου υπάρχει υπερπληθυσμός.

Ωστόσο ο υπουργός δεν αναφέρεται κυρίως σε μεταφορές στην ενδοχώρα, όπως ζητούν οι κάτοικοι και είναι και η τακτική που εφαρμόζεται για την αποσυμφόρηση των νησιών τους τελευταίους μήνες, αλλά σε αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και στην επιτάχυνση των διαδικασιών όσον αφορά τις διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, ειδικά στα νησιά.

Πάντως τα στοιχεία που δίδονται επίσημα όσον αφορά όσους βρίσκονται στα νησιά, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, είναι πολύ πιθανό να έχουν απόκλιση από τον πραγματικό αριθμό των φιλοξενουμένων, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα καθημερινής καταμέτρησης.

Σήμερα λοιπόν η Γραμματεία του Υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής   έρχεται εκ νέου να ζητήσει την μεταφορά του ΚΥΤ σε στρατόπεδο των Μυτιληνιών, ενώ οι εξελίξεις αναμένεται να είναι ραγδαίες το επόμενο διάστημα. Ως οφείλαμε επικοινωνήσαμε με τον βουλευτή του νομού μας κ. Δημήτρη Σεβαστάκη, ο οποίος μας είπε ότι και ο ίδιος έχει καταθέσει την θέση του για την αποσυμφόρηση του ΚΥΤ και άμεσα θα ζητήσει ενημέρωση από τους εμπλεκόμενους φορείς επίσημα και προκειμένου να σχηματίσει άποψη για τις προθέσεις τους αρμόδιου Υπουργείου. Ο κ. Σεβαστάκης υποστήριξε ότι μέχρι πρότινος δεν υπήρχε η πρόθεση εκ μέρους του αρμόδιου υπουργού για δημιουργία νέας δομής και ο κ. Βίτσας έχει προτείνει την αποσυμφόρηση των υπαρχόντων στο νησιά μας Στην συνέχεια επικοινωνήσαμε με τον Αντιπεριφερειάρχη του νομού μας κ. Νικόλαο Κατρακάζο, ο οποίος για μια ακόμη φορά μας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν θα επιτρέψει να μεταβληθεί ακόμη μια περιοχή του νησιού μας σε αποθήκη ψυχών. «Ζητάμε την αποσυμφόρηση του ΚΥΤ και όχι την δημιουργία ενός νέου» μας είπε. Παράλληλα θέτει προ των ευθυνών τους τους κυβερνώντες, οι οποίοι θα πρέπει να κατανοήσουν ότι αυτά τα τεχνάσματα δεν θα περάσουν. Τέλος υποστήριξε ότι θα πρέπει να κλείσουν τα σύνορα στους οικονομικούς μετανάστες και οι μόνοι που να μένουν στα νησιά και να έχουν την δυνατότητα κατάθεσης αίτησης ασύλου να είναι οι πρόσφυγες.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Σάμου κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος με τον οποίο επίσης επικοινωνήσαμε, μας προέτρεψε να διαβάσουμε προσεκτικά την επιστολή που έχει αποστείλει στον Υπουργό Μεταναστευτεκής πολιτικής, όπου αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά ότι η δημιουργία και του σημερινού ΚΥΤ βρήκε τελείως αντίθετη τη δημοτική αρχή που εξ αρχής είχε επισημάνει, μεταξύ πολλών άλλων, ότι σχεδιαζόταν να φιλοξενηθεί σε σημείο ακατάλληλο μορφολογικά και σε απόσταση αναπνοής από τον αστικό ιστό της πρωτεύουσας του νησιού. Παράλληλα ο κ. δήμαρχος και κλείνοντας την επιστολή του ανέφερε χαρακτηριστικά : Αποσυμφόρηση του ΚΥΤ Σάμου τώρα και άμεση, ουσιαστική μετατροπή του σ’ αυτό που όφειλε εξ αρχής να είναι: όχι χώρος όπου στοιβάζονται απελπισμένοι, αλλά μια δομή προσωρινής παραμονής με διεκπεραιωτικό χαρακτήρα. Αυτή είναι η μοναδική πραγματική λύση στο πρόβλημα και, σε καμία περίπτωση η αντικατάσταση του σημερινού ΚΥΤ με άλλο, “πιο ευρύχωρο”, κάπου αλλού στο νησί.

Τέλος συνομιλήσαμε με τον Πρόεδρο των Μυτιλινιών κ. Γιώργο Ελευθερόγλου, ο οποίος είχε συγκαλέσει έκτακτο κοινοτικό συμβούλιο σήμερα και προκειμένου να συναποφασίσουν για τις περεταίρω ενέργειες τους. «Έχουμε προγραμματίσει λαϊκή συνέλευση για την ερχόμενη Τετάρτη και θα καλέσουμε όλους να παραστούν σε αυτό. Από και από εκεί και έπειτα ότι αποφασίσει ο κόσμος της περιοχής μας. Θα καλέσουμε να παραστούν οι άρχοντες του τόπου, οι αντιπολιτευόμενοι συνδυασμοί, ο βουλευτής του νομού μας, ο Ταξίαρχος και από εκεί και έπειτα οι αποφάσεις θα ληφθούν από την πλειοψηφία του κόσμου. Εμείς ως οφείλαμε καλέσαμε τους κοινοτικούς συμβούλους σήμερα και αποφασίσαμε για λαϊκή συνέλευση» . Ήδη και οι δημοτικοί σύμβουλοι Σάμου έχουν ζητήσει να πραγματοποιηθεί ένα έκτακτο δημοτικό συμβούλιο με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη την μεταφορά του ΚΥΤ στο στρατόπεδο των Μυτιληνιών. Ο επίλογος αυτής της ιστορίας είμαστε σίγουροι θα γραφεί τις επόμενες μέρες και ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει τις εξελίξεις.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Εγκληματική οργάνωση δρούσε στην Σάμο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Διακριβώθηκε πλήρως η δράση οργανωμένου εγκληματικού δικτύου που δραστηριοποιείτο συστηματικά στη διευκόλυνση παράνομης εισόδου αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια

Ληστεία στο Καρλόβασι

Πέντε αλλοδαποί παράνομοι μετανάστες επιτέθηκαν αργά το απόγευμα σε λουόμενο Καρλοβασίτη στην Παραλία του Μπήτς Φρόντ στο Καρλόβασι.

Συναγερμός στο νοσοκομείο μας

Ασθένειες που είχαν εξαφανιστεί, και που θεωρούνταν «ανάμνηση» επανεμφανίζονται, λόγω της απουσίας υγειονομικού ελέγχου των χιλιάδων λαθρομεταναστών που κατακλύζουν καθημερινά την χώρα μας,  αλλά και τα νησιά μας .

Όλα καλά για τον τραυματία του χτεσινού ατυχήματος

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε λίγο μετά τις 11χτες βράδυ  επι της παραλιακής λεωφόρου του Καρλοβάσου , στο οποίο τραυματίστηκε οδηγός δίτροχου οχήματος.

Μήνυση κατατέθηκε στον Αντιδήμαρχο Καρλοβάσου

Σε τακτική συνεδρίαση κλήθηκαν απόψε οι σύμβουλοι της Δημοτικής κοινότητας Καρλοβάσου, για συζήτηση και λήψη αποφάσεων σε 11 θέματα στην ημερήσια διάταξη. 

Ένα στολίδι στο Καρλόβασι

Έτοιμη ήταν αργά το απόγευμα η πισίνα του κολυμβητήριου Καρλοβάσου, το οποίο αναμένεται σύντομα να παραδοθεί στους αθλητές της Δυτικής πλευράς του νησιού μας και αφού φυσικά τοποθετηθούν και τα υπόλοιπα συστήματα που προβλέπει η νομοθεσία.

Ολοκληρωτική καταστροφή σε οικία συμπολίτη μας

Αναστάτωση προκλήθηκε πριν λίγες μέρες στην περιοχή Κοτρώνι Καρλοβάσου, όταν έσπασε κεντρικός αγωγός ύδρευσης, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει αλλαχτεί.  Ο αγωγός έσπασε και τα νερά εισήλθαν σε οικία συμπολίτη μας, ο οποίος υπέστη ολοκληρωτική καταστροφή στον οικιακό του εξοπλισμό.  Σύμφωνα με πληροφορίες ,από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου δεν δίνονταν η εντολή να αποκατασταθεί το πρόβλημα και ασκήθηκαν πιέσεις από τους αντιδημάρχους για την διευθέτηση του θέματος. Η διαρροή αποκαταστάθηκε από το συνεργείο του υδραυλικού κ. Μανόλη Τσακανιά, ο οποίος επι ένα διήμερο βρίσκονταν στην περιοχή προσπαθώντας να παρέμβει σε ένα πεπαλαιωμένο δίκτυο, το οποίο έπρεπε να έχει αντικατασταθεί εδώ και χρόνια, καθώς συν τα άλλα του προβλήματα, οι κάτοικοι της περιοχής πίνουν νερό από σωλήνες αμιάντου.  Από την βλάβη έτρεξε μεγάλη ποσότητα νερού με αποτέλεσμα ο συμπολίτης μας να έχει υποστεί μεγάλη ζημιά σε όλο τον οικιακό του εξοπλισμό. «Εγώ που μπορώ

Στην ΔΕΗ της Σάμου ακούει κανείς;

Την ώρα που δεκάδες περιοχές της χώρας αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις διακοπές ρεύματος και τη χαμηλή τάση, κάποιοι συμπολίτες μας αδίκως προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην πρωτεύουσα του νησιού μας, καθώς κανείς δεν σηκώνει τα τηλέφωνα.

Μισή ώρα κείτονταν αιμόφυρτος συμπολίτης μας μέσα στο δρόμο

Πάνω από 25 λεπτά κείτονταν αιμόφυρτος συμπολίτης μας στον κόμβο της ΔΕΔΗΕ στο Καρλόβασι, ο οποίος έπεσε από το δίτροχο όχημα του , πιθανόν από κάποια αδιαθεσία.