Η μοντέρνα εποχή και ο σύγχρονος δημοκρατικός πολιτισμός είναι αλήθεια ότι έχει παραγκωνίσει τα έθιμα που τηρούνταν ευλαβικά κατά την διάρκεια περασμένων ετών . Κάθε τόπος και μια παράδοση, κάθε παράδοση και μία εικόνα. Έτσι λοιπόν προσπαθώντας να καταγράψουμε τα ιδιαίτερα έθιμα της πατρίδας μας συνοψίζουμε λίγα τα οποία αξίζει τον κόπο να αναδημοσιευτούν. Σε μερικούς τόπους το πασχαλινό τραπέζι μένει στρωμένο για τρεις ημέρες, ενώ τα ψίχουλα που μένουν τα ρίχνουν στ' αμπέλια για να μεταδοθεί σ' αυτά αφθονία. Τα ήθη και τα έθιμα που συνοδεύουν το πασχαλινό τραπέζι είναι πολλά. Το φαγητό τη Μεγάλη Εβδομάδα χαρακτηρίζεται από εγκράτεια και νηστεία. Οι φανατικοί πιστοί απέχουν για όλη την εβδομάδα (αν όχι για όλη τη Σαρακοστή) από το λάδι, το κρέας και όλα τα ζωικά παράγωγα, αλλά από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και με αποκορύφωμα το μεσημέρι του Πάσχα, το τραπέζι γεμίζει με λιχουδιές και γίνεται ο βασικός πρωταγωνιστής. Η Μ. Πέμπτη είναι η μέρα που τιμάται ο Μυστικός Δείπνος,