Ασθένειες που είχαν εξαφανιστεί, και που θεωρούνταν «ανάμνηση» επανεμφανίζονται, λόγω της απουσίας υγειονομικού ελέγχου των χιλιάδων λαθρομεταναστών που κατακλύζουν καθημερινά την χώρα μας, αλλά και τα νησιά μας .
Ανάμεσά τους η φυματίωση, η οποία φαίνεται να απειλεί και πάλι τη χώρα μας! Συναγερμός σήμανε πριν λίγες μέρες στο Νοσοκομείο της Σάμου, αλλά και στο ΚΕΕΛΠΝΟ.
Ανάμεσά τους η φυματίωση, η οποία φαίνεται να απειλεί και πάλι τη χώρα μας! Συναγερμός σήμανε πριν λίγες μέρες στο Νοσοκομείο της Σάμου, αλλά και στο ΚΕΕΛΠΝΟ.
Η αιτία ήταν ότι ένας ασθενής από την Αφρική, ο οποίος καθημερινά βρισκόταν στο νοσοκομείο μας και βρέθηκε θετικός στο εν λόγω μικρόβιο.
Γιατροί, νοσηλευτές, αλλά και η διοίκηση του νοσοκομείου φρόντισαν να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και έως ότι φτάσουν τα αποτελέσματα από την Αθήνα.
Μόλις διαπιστώθηκε ότι ο συγκεκριμένος ασθενής βάσει των εργαστηριακών εξετάσεων έπασχε από φυματίωση, κινήθηκαν οι διαδικασίες και ασκήθηκαν οι ανάλογες πιέσεις, έτσι ώστε άμεσα να μεταφερθεί στην Αθήνα, καθώς η περίπτωση του έχρηζε εξειδικευμένων ιατρικών φροντίδων .
Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν εξετάσεις mantoux σε γιατρούς και νοσηλευτές , οι οποίοι είχαν έρθει σε επαφή μαζί του, όμως οι εργαστηριακές εξετάζεις στις οποίες υποβλήθηκαν ήταν ευτυχώς αρνητικές.
Η περίπτωση του ασθενούς οδήγησε σε κόντρα κάποιους γιατρούς του νοσοκομείου μας και η υπόθεση έχει κατευθυνθεί στην δικαιοσύνη. Ενημερωθήκαμε ταυτόχρονα ότι στο νοσοκομείο μας έφτασε προσωπικό από το ΚΕΛΠΝΟ και προκειμένου να δοθούν οδηγίες στους εργαζόμενους και να υπάρξει μια καταγραφή των επιδημιολογικών νόσων.
Η φυματίωση ¨έρχεται¨ μαζί με τη φτώχεια, τη μετανάστευση, τον υποσιτισμό, τις κακές συνθήκες υγιεινής, την κατάρρευση του συστήματος υγείας.
Η ελπίδα ότι η φυματίωση θα εξαφανιζόταν, δυστυχώς δεν επιβεβαιώθηκε, γιατί δεν αντιμετωπίσθηκαν όλοι οι παράγοντες που ευνοούν τη διάδοσή της.
Η εξέταση Mantoux είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να δούμε αν κάποιος έχει μολυνθεί από το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης, αλλά ακόμη κι αν υπάρχει θετική αντίδραση Mantoux , δεν σημαίνει ότι νοσεί.
Ο διοικητής του νοσοκομείου μας κ. Λάζαρος Θεόφιλος ήταν καθησυχαστικός λέγοντας μας χαρακτηριστικά ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και το επόμενο διάστημα θα υπάρξει μέριμνα για τον εμβολιασμό του προσωπικού. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γνωστός γιατρός του ΚΕΛΠΝΟ κ. Μάνος Λογοθέτης, ο οποίος μας είπε χαρακτηριστικά ότι όλα αυτά τα περιστατικά αντιμετωπίζονται άμεσα.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος των εργαζομένων κ Σταμάτης Φιλιππής μας είπε :
"Φαίνεται η γύμνια του δημόσιου συστήματος υγείας και μέσα από το συγκεκριμένο περιστατικό διαφαίνεται η ανάγκη διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, διότι σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουμε όλοι".
"Δεν είναι δυνατόν» συνέχισε "να στοιβάζονται 3. 000 άνθρωποι σε μια δομή χωρητικότητας 600 ανθρώπων και από την άλλη πλευρά φάνηκε για μια ακόμη φορά η αδυναμία του νοσοκομείου μας να αντιμετωπίσει έκτακτα περιστατικά.
Δυστυχώς δεν υπάρχει μια εθνική πολιτική που θα αντιμετώπιζε τη μετανάστευση -και δη την παράνομη- όχι μόνο ως πρόβλημα ασφάλειας, αλλά και ως πρόβλημα δημόσιας υγείας, καθώς δεν υπάρχουν μηχανισμοί , πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων.
Γιατί, εν τέλει, η αποτελεσματικότερη πολιτική πρόληψης στα θέματα υγείας σε σχέση με τους μετανάστες, είναι η βελτίωση των συνθηκών ζωής τους και κατ επέκταση η ασφάλεια όλων μας"μας είπε ο Πρόεδρος των εργαζομένων. . Από την πλευρά μας υποστηρίζουμε ότι δεν πρέπει να δημιουργείται πανικός.
Αν και ασθένειες που θεωρούσαμε ότι έχουν εκλείψει επανέρχονται στο προσκήνιο, υπάρχει γνώση και εμπειρία για την αποφυγή της διάδοσης, φτάνει να ακολουθούνται τα απαραίτητα βήματα τόσο από εμάς, όσο και από την πολιτεία. Και σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η διοίκηση του νοσοκομείου δηλώνει σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση όλων των περιστατικών που κατά καιρούς παρουσιάζονται.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου